Caritas metinė konferencija: grimztame ar degame vilties švyturius?

Rugsėjo pabaigoje vyko kasmetinė Kauno arkivyskupijos Caritas konferencija, į kurią susirinko Caritas ir gailestingumo tarnysčių darbuotojai bei savanoriai iš Caritas vykdomų programų, arkivyskupijos dekanatų ir parapijų.
Konferencijos dalyviai šventė Šv. Mišias Kauno Švč. Trejybės (seminarijos) bažnyčioje, Evangeliją skelbė ir pirmąkart Caritas bendruomenei homiliją sakė naujai įšventintas diakonas, Kauno arkivyskupijos Caritas direktorius Arūnas Kučikas.

Po pietų susirinkusiems konferencijos dalyviams arkivyskupas Kęstutis Kėvalas pristatė naujai paskirtą Caritas kapelioną kun. Mantą Šideikį. Kunigas Mantas su Caritu jau turi nemažai patirčių – dar studijuodamas seminarijoje Carite atliko praktiką, o karo fone telkiant savanorius nemažai prisidėjo savanoriaudamas ir padėdamas formuojant higienos paketus.

Konferencijos teminėje dalyje vyko diskusija „Kad Dievo Žodis neskęstų pasaulio jūroje: grimztu ar uždegu vilties švyturį?“. Diskusiją moderavo Kauno arkivyskupijos Caritas direktoriaus pavaduotoja Milita Žičkutė-Lindžienė, mintimis apie tai, kodėl ir kaip turime skleisti žinią apie artimo meilės darbus dalinosi Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas, Lietuvos Caritas komunikacijos koordinatorė žurnalistė Ieva Urbonaitė ir diakonas, žurnalo „Artuma“ redaktorius Darius Chmieliauskas. Diskusijoje buvo išsakytas padrąsinimas, kad apie gerus darbus turėtume kalbėti, nes tokiu būdu esame vargstančiųjų balsas ir atliekame keleriopą užduotį: drąsiname ir jautriname visuomenę nenusigręžti, prisidėti ir bendromis pastangomis suteikti vilties sudėtingose situacijose atsidūrusiems asmenims, tuo pačiu tai gyvas tikinčiųjų savojo tikėjimo liudijimas. Šis liudijimas yra gyvos bendruomenės dalis, kad esame jautrūs kitų skausmui ir negandoms, kad siekiame dalintis ir degti vilties švyturius.

Diskusijos antroje dalyje buvo aptariami klausimai, kaip nepasiklysti įvairių žinių gausoje ir atsirinkti patikimus šaltinius, pagrįstą informaciją, kaip mums, kaip tikinčiųjų šeimai, priimti Bažnyčią sukrečiančius skandalus. Pastaruoju metu skandalų buvo visokių ir kaip viena didelė šeima turėtume reflektuoti ir stengtis, kad skaudūs dalykai nepasikartotų. Tuo pačiu esame kviečiami atpažinti perteklinius dalykus, kurie labiau siekia iš situacijų pasidaryti viešumo naudos, o ne teisingai informuoti visuomenę apie skaudžius įvykius. Čia svarbu suprasti, kad visi esame atsakingi, ypač savo artimose aplinkose, kaip mes elgiamės išgirdę gandus ar neteisingą informaciją, ar ją perduodame kitiems, ar vis tik stabdome jos plitimą.

Antroje konferencijos dalyje direktorius Arūnas Kučikas pristatė Kauno arkivyskupijos Carito gaires ir veiklas ateinančių metų laikotarpiui.

Prisidedame prie Kauno miesto savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų skyriaus vedėjos pavaduotojos Jūratės Putnienės ir vyriausiosios specialistės Rimos Levulytės perduotos mero padėkos socialinėms darbuotojoms – Caritas nuteistųjų integracijos programos vadovei Renatai Dubauskei ir Caritas benamystę patiriančiųjų dienos centro vadovei Rositai Mikėnienei – bei linkėjimų, kad kitiems atiduotas gerumas su kaupu grįžtų atgal.

Nuotr. Arno Funko ir Kauno arkivyskupijos Carito