Ukmergės Dekanato Carite – bendruomenės poreikiai ir veiklos galimybės

Ukmergės dekanato Caritas įgyvendina projektą „Kauno arkivyskupijos Caritas institucinis stiprinimas“. Rugsėjo 30 dieną pastoracinės tarybos nariai ir svečiai iš Kauno susirinko į pirmą susitikimą iš trijų, kurie skirti apžvelgti Ukmergės dekanato Caritas esamą situaciją ir išgryninti poreikius bei numatyti veiklos galimybes.

Pirmasis susitikimas buvo įvadinis, siekiant atpažinti keletą veiklos sričių, kurios labiausiai atlieptų Ukmergės gyventojų poreikius. Kauno arkivyskupijos Caritas direktoriaus pavaduotoja Milita Žičkutė-Lindžienė pristatė Kauno arkivyskupijos Caritas veikimo misiją ir atrastus parapijos Caritas veikimo būdus. Ji akcentavo apie savanorystės koordinavimo reikalingumą, nes tai žmogus, kuris gali sujungti tuos, kuriems reikia pagalbos ir tuos, kurie turi vienokias ar kitokias galimybes prisidėti. Taip pat aptarta pasyvioji ir aktyvioji labdaros organizavimo pusė, šiame laike, akivaizdu, kad turėtume vis labiau orientuotis į aktyvesnį veikimą, kai bandome pagal esamus poreikius telkti reikalingą pagalbą.

Susitikimo dalyviai pabrėžė, kad reikia pastebėti senstančios visuomenės poreikius ir sukurti planą, kaip Caritas tikslingiausiai gali prisidėti pagelbstint vienišiems senjorams. Susitikime buvo akcentuojama, kad būtina kreipti dėmesį ir į jaunimą, jų įsitraukimą į savanorystę, pasiūlyti veiklas.

Susitikime dalyvavęs Kauno arkivyskupijos Caritas vadovas Arūnas Kučikas pasidalino apie karitatyvinės veiklos vietą visuotinėje Bažnyčioje. Buvo išryškinta giliausia bažnyčios veikimo prigimtis per liturgijos šventimą, skelbimą ir diakoniją. Ypatingai atkreiptas dėmesys į diakoniją kaip pasitarnavimą stokojantiems ir gerumo darbus, kurie yra neatsiejami nuo tikinčiųjų bendruomenės.

Susitikimo dalyviai sekančiam susitikimui gavo užduotį įsivertinti Ukmergės regioną ir kokios veiklos jau yra vykdomos bei pamąstyti, kur galėtų būti Caritas vieta ar sritis. Apie tai bus diskutuojama artimiausiu metu vyksiančiuose kituose strateginio pobūdžio susitikimuose.

Projektas finansuojamas iš Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.