MAINAI: patirtis ir jaunystė informacinių technologijų srityje

2022 m. gegužės – gruodžio mėnesiais Kauno arkivyskupijos Caritas įgyvendino projektą: „MAINAI: patirtis ir jaunystė informacinių technologijų srityje“, kurio tikslas vyresnio amžiaus žmonių gebėjimų stiprinimas informacinių technologijų srityje įtraukiant jaunimą. Projekto veiklos buvo vykdomos Jurbarke, Kėdainiuose ir Ukmergėje, mokymų organizavimu ir veiklomis rūpinosi dekanatų Caritas koordinatorės.

Projektą sudarė keli etapai. Pirmiausia buvo vykdomi susitikimai, kuriuose buvo pristatomos projekto veiklos. Šiuose renginiuose dalyvavo 83 senjorai ir 60 jaunuolių. Mokymais susidomėjo ir nusprendė dalyvauti 53 senjorai ir 17 jaunųjų savanorių, kurie sutiko pasidalinti savo žiniomis apie informacines technologijas.

Antrame etape buvo individualiai kalbamasi su kiekvienu dalyviu ir įvertinami senjorų poreikiai, pagal kuriuos buvo sudarytas mokymų temų planas. Senjorus domino pagrindinės įrenginių funkcijos, e-paslaugos internete (e.sveikata, skelbimai internete, elektroniniai laiškai, e- bankininkystė ir kt.), nuotolinių pokalbių programos bei Facebook galimybės. Projekto eigoje pastebėjome, kad dalis vyresnio amžiaus asmenų išgyvena vienišumą. Vaikai, anūkai gyvena kituose miestuose, dėl to ypatingai tapo svarbu sužinoti kaip senjorai gali su jais bendrauti nuotoliu, kaip internetu sumokėti sąskaitas ar užsiregistruoti pas gydytoją.

Projekte dalyvaujantį jaunimą palydėjo ir konsultavo savanoriškos veiklos ekspertė Neringa Kurapkaitienė. Jos vedamuose mokymuose jaunimas susipažino su pagyvenusio amžiaus žmonių mokymosi motyvacija, mokymo metodais ir kt.

Šis projektas neapsiribojo tik informacinėmis technologijomis. Susitikimai ir pokalbiai po mokymų, dalijamasis gyvenimo istorijomis ir bendrystė tapo neatsiejama šio projekto dalimi.

Senjorai įgijo naujų žinių apie informacines technologijas, jaunimas gavo patirties vedant mokymus bei besiruošiant mokymams gilino asmenines žinias informacinių technologijų srityje.

 Projekto vykdytojas: Lietuvos Caritas

 Projekto Partneriai: Kauno arkivyskupijos Caritas ir Vilkaviškio vyskupijos Caritas

Projektas finansuojamas iš Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.