Mokymai Raseinių dekanato Caritas savanoriams: aptarti naujų savanorių pakvietimo būdai

Lapkričio 23 d. Raseinių Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų parapijoje įvyko Caritas savanorių mokymai „Naujų savanorių pakvietimo būdai ir palaikymas parapijos veiklose“. Mokymuose dalyvavo Raseinių dekanato Caritas koordinatorius ir savanorės. Mokymus vedė supervizorė, socialinė pedagogė Rita Škriadaitė – Vrubliauskė.

Pirmoje mokymų dalyje dalyviai prisistatydami įvardijo kokiomis Caritas veiklomis užsiima ir ko tikisi iš mokymų. Pagrindinėmis veiklomis įvardijo: ligonių, vienišų žmonių, nakvynės namų gyventojų lankymą, pagalbą šeimoms bei dalyvavimą įvairiose Caritas akcijose. Tačiau pripažįsta, kad didžioji dalis savanorių yra garbaus amžiaus ir mokymuose nori sužinoti kaip galėtų pritraukti naujus savanorius ir kaip sudominti jaunimą įsitraukti į veiklas.

Lektorė pristatė svarbiausius savanorystės aspektus ir akcentavo, kad „savanorystė – procesas, kuris turi būti orientuotas į žmogaus augimą“. Prieš pradedant ieškoti būdų, kaip pritraukti naujus savanorius, turime „susiinventorizuoti“ užduotis (kokiomis veiklomis užsiims savanoriai) ir kas palydės savanorius. Kokybiškas savanorių palydėjimas yra pagrindinė motyvacija savanoriui įsitraukti į veiklas.

Paskutinėje mokymų dalyje buvo aptariami naujų savanorių pritraukimo būdai: lankymasis Raseinių mokyklose, kuriose galėtų būti pristatoma Caritas veikla, bendradarbiavimas su kitomis organizacijomis, sklaidos renginiai parapijoje, viešinimas jau vykdomų veiklų ir kt. Raseinių dekanato Caritas koordinatorius pasiūlė, kad nuo kitų metų būtų reikalinga daryti susitikimus su esamais savanoriais dėl galimų naujų veiklų „išsigryninimo“ ir renginių naujų savanorių pritraukimui.

Mokymai įgyvendinami iš LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamo projekto „Caritas organizacijos institucinių gebėjimų stiprinimas“.