Gailestingumas dalinantis

Tikriausiai nieko nenustebinsime pasidalinę, kad šis laikas tikrai gan įtemptas ir iššūkių sklidinas. Karo situacijai besitęsiant vis daugiau žmonių traukdamiesi iš nesaugių teritorijų Ukrainoje patenka į Lietuvą. 

Pastarosiomis dienomis šie skaičiai kyla gan greitai. Kauno arkivyskupijos Caritas turime įvairių sričių tarnystės priimant ukrainiečius procese: prisidedame prie humanitarinių paketų formavimo, koordinuojame savanorių veiklas įvairiose vietose, atsiliepiame į galybę įvairaus pobūdžio skambučių, tiek prašančių pagalbos, tiek siūlančių. Stengiamės visus šiuos procesus sužiūrėti ir būti naudingiausi ten, kur labiausiai reikia. 

Karo realybė privertė žmones bėgti iš savo namų, kai kurie atvyko tik su tuo, ką spėjo paskutinę akimirką pasiimti. Išaugo rūbų poreikis. Į tai reaguodami Kauno mieste nusimatėme punktus, kur žmonės gali ateiti ir pasirinkti iš dovanotų rūbų, ko jiems tuo metu labiausiai reikia. 

Parapijos Caritas tarnystės 

Kauno šv. Antano Paduviečio parapijos Caritas savanorė Angelė kasdien laukia atvykstančių ukrainiečių. Kartu su kitais savanoriais – dėlioja, rūšiuoja ir stengiasi sukurti erdvę, kurioje patogiai galėtų rasti tai, ko labiausiai reikia. Angelė dalinasi, kad žmonių istorijos visų skirtingos, bet visos panašiai skausmingos, tačiau stengiasi išlaikyti pozityvumą, laukia žmonių ir tikisi bent šiek tiek palengvinti ištikusią kasdienybę. Džiaugiasi, kad tokios sudėtingos situacijos leidžia susivienyti, jaučia palaikymą ir rūpestį iš klebono kun. Tomo, kitų savanorių ir parapijos žmonių, kurie prisideda. 

Kauno Šventosios Dvasios (Šilainių) parapijos Caritas savanorė Danutė greitai persiorientavo esamoje situacijoje ir rūbų dalinimą perkėlė iš mažesnės patalpos į buvusios koplyčios patalpas. Ten nuolat budi savanoriai ir stengiasi padėti išsirinkti bei palaikyti reikiamą tvarką. Danutė dalinasi, kad vienijasi visa parapija, šiuo metu turi ir kelias šeimas, kurios apsigyveno parapijos patalpose. Parapijiečiai prisideda, atneša įvairių dalykų. Gerumas jaučiamas ir tai džiugina. Danutė sako, kad tai ką darome yra savaime suprantama ir net neabejodama pasiryžusi dalintis turimais resursais tiek su atvykstančiais, tiek su parapijos stokojančiais. 

Šeštadieniais duris atveria ir Kauno Šv. Kryžiaus (karmelitų) parapijos Caritas savanorė Birutė, kuri laukia visų, kuriems yra poreikis rūbams. 

Išgyvename laiką, kai ypač aktualūs tapo gailestingumo darbai tiek kūnui, tiek sielai. O ypač keleivį priglausti, o dar žinant, kokiomis aplinkybėmis žmonės priversti bėgti. Taip pat – stokojantį aprengti. Atrodo, kad rūbas yra toks kasdienis ir paprastas dalykas, bet matome savo tarnystėje, kaip vienų žmonių dovanotas rūbas, kitam dovanoja šypseną, šiek tiek ramybės, atokvėpio, kruopelytę grožio ir suvokimą, kad esi laukiamas ir nepaliktas vienas. 

Poreikiai ir informacija 

Šiuo metu rūbų poreikis yra patenkinamas, bet tuo pačiu primename, kad jei norėtumėte dalintis, tai kviečiame atidžiai peržiūrėti ir išrūšiuoti drabužius: visų pirma, kad jie būtų atitinkantys sezoną, nes žieminiai rūbai dabar jau nėra reikalingi, o mes neturime galimybės sandėliuoti. Taip pat, kad būtų švarūs, nes savanoriai neturi dabar galimybės perskalbti, o dėmėtus rūbus niekam nebūtų malonu dėvėti. Tad prieš dalindamiesi, kviečiame sąžiningai įvertinti ar tai būtų tas daiktas, kuris mane asmeniškai pradžiugintų. 

Rūbų dalinimo tarnystėje tarnaujančios Kauno miesto parapijos

Kauno šv. Antano Paduviečio parapijos Caritas

Radvilėnų g. 11 (bažnyčios rūsys iš kairės pusės)

Rūbus dalina pirmadienį – penktadienį 10-15 val. 

Kontaktinis asmuo: Angelė, 8 603 49553 

Kauno Šventosios Dvasios (Šilainių) parapijos Caritas

Milikonių g. 18 (buvusi koplyčia šalia bažnyčios)

Rūbus dalina pirmadienį-penktadienį 14 – 17 val. 

Kontaktinis asmuo: Regina, 8 614 85065

Kauno Šv. Kryžiaus (karmelitų) parapijos Caritas

Gedimino g. 5 (įėjimas pro tarp bažnyčios ir Akropolio esančiu arka, gyvenamojo namo rūsys).

Rūbus dalina šeštadieniais 9 – 11 val.

Kontaktinis asmuo: Birutė, 8 684 47584

Informacija norintiems savanoriauti

Galintys padėti parapijose rūšiuojant ir dalinant drabužius ukrainiečiams bei norintys įsijungti į kitas savanorystės veiklas teikiant pagalbą Ukrainos žmonėms, kviečiami užpildyti savanorystės anketą: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfuRfXPqaHOsUlNVemCSb-XVsJ6HJqkEYpVz4ILjV1pAH6-Nw/viewform