Jaunųjų karitiečių startas Kauno arkivyskupijoje

2023 m. lapkričio mėnesį pirmą kartą surengto Jaunojo Carito sąskrydžio vaisiai pamažu regimi vyskupijose. Kauno arkivyskupijos Jaunojo Carito ir projektų koordinatorė Inga Pastorastė šiandien daug laiko ir dėmesio skiria ieškodama atsakymų, kaip padėti jaunimui įsitraukti į savanorystes ir įgalinti veikti organizacijoje. Inga sukaupusi bendravimo su jaunimu patirties ankstesnėje organizacijoje dirbdama prie projektų jaunimui. Tai ir pastūmėjo imtis iniciatyvos uždegti jaunųjų savanorių širdis Carite. Kviečiame iš arčiau susipažinti su Jaunojo Carito veikla Kauno arkivyskupijos Carite.

– Kauno Carite jaunų žmonių padaugėjo netikėtai, kai prieš dvejus metus ėmėmės informacinių technologijų projekto. Jaunimas mokė senjorus naudotis informacinėmis technologijomis. Pradėjome svajoti apie ateities Caritą ir supratome, kad ji neįsivaizduojama be jaunųjų ateities savanorių. Todėl šiais metais itin daug dirbame prie strategijos, kaip pritraukti jaunimo.

Metų pradžioje Kauno arkivyskupijos Jurbarko, Raseinių, Ukmergės dekanatuose pradėjo burtis jaunųjų karitiečių grupės. Čia jaunimui suteikiamos savanoriškos veiklos galimybės, organizuojami mokymai bei įvairūs susitikimai, jie gali leisti laiką kartu.

– Jaunimui svarbu duoti veiklos, ugdyti jų toleranciją kitokiems žmonėms ir auginti norą padėti vargstantiems. Smagu lankyti senjorus ar užsiimti su vaikais, tačiau apsilankymas nakvynės namuose ar bendravimas su patiriančiais benamystę nėra maloniausia patirtis. Vis dėlto, tokie susitikimai augina ir moko priimti žmogų tokį, koks jis yra. Carite juk visi yra lygūs, ir jaunimui tai bandome parodyti.

Paklausus, kodėl svarbus organizacijos dėmesys jaunimui, Inga pabrėžia, kad jauno žmogaus atėjimas yra ir naujų galimybių įgyvendinimo pradžia. Jaunas žmogus ateina su visai kita pasaulėžiūra, turi minčių, kurias nori įgyvendinti, o pajutęs saugumą gali atsiskleisti. Vis tik nėra taip lengva, kaip atrodytų – ne visi vyresnės kartos savanoriai nori pokyčių, kai kuriems jaunas amžius ir patirties stoka kelia nepasitikėjimą.

– Aktyviausiai veikiama regionų dekanatuose, kur didžioji dalis savanorių yra vyresnio amžiaus. Kartais nelengva patikėti užduotis ir veiklas jaunimui, sunku pasitikėti jų idėjomis ir iniciatyvomis. Suprantama, pokyčiams reikia laiko.

Organizacijoje sutikti savanoriaujantys moksleiviai dažnai kaupia socialines valandas, reikalingas ugdymo įstaigai. Inga svarsto, kad jaunimas gali pasirinkti bet kokią organizaciją, o Caritą renkasi tie, kurie ieško prasmės, jiems svarbios vertybės ir noras kurti santykį su kitu žmogumi. Atradę Caritą savanoriai pakviečia įsitraukti ir savo bendraamžius, o kai kurie ateina savo močiučių dėka.

– Turime atvejų, kuomet močiutės paragina įsitraukti į Carito veiklas. Sakyčiau, patį svarbiausią vaidmenį čia atlieka koordinatorius. Jis yra tas žmogus, kuris pasitinka Carite, kuris rodo pavyzdį. Jaunam žmogui reikia skirti daug laiko, jam reikia santykio, nuoširdaus dėmesio.

Kaip kiekviena veikla yra lydima svajonių, taip koordinatorė Inga jų turi Jaunajam Caritui. Artimiausia – įgyvendinti regionų jaunimo sąskrydį Kaune, kad jaunimas susipažintų, pasidalintų savo kasdienybe, iššūkiais ir apie ką svajoja patys.

– Labai norėčiau, kad jaunimas neprarastų tikėjimo tuo, ką jie daro, kad neišblėstų jų optimizmas ir kantrybė. Mes gal ir ne visada priimsim jų siūlymus, bet labai stengsimės išgirsti ir palaikyti, mums tai labai svarbu. Norėčiau, kad ir mes patys nenustotumėm degti Jaunojo Carito idėja ir kad jaunimo tik daugėtų!

Linkime didžiausios sėkmės siekiant užsibrėžtų tikslų! Jeigu jaunimas norėtų burtis po Jaunojo Carito vėliava, bet konkrečioje vietovėje jo nėra, kviečiame rašyti el. paštu caritas@caritas.lt

Mielai atvyksime papasakoti apie Caritą, pasižiūrėsime, kur Jaunasis Caritas galėtų veikti, kuo galime padėti ir kaip startuoti.

Taigi, leiskimės į artimo meilės nuotykius KARTU!

Lietuvos Caritas informacija