Dviejų kartų susitikimas – abipusiai mainai

Dvejus metus trukęs projektas „MAINAI: patirtis ir jaunystė informacinių technologijų srityje“ baigėsi. Dėmesys buvo skiriamas vyresnio amžiaus žmonių gebėjimų stiprinimui informacinių technologijų srityje įtraukiant jaunimą. Užsiėmimai vyko Jurbarko, Kėdainių ir Ukmergės parapijose, mokymų organizavimu ir veiklomis rūpinosi dekanatų Caritas koordinatorės.

Šių metų pradžioje minimose parapijose buvo vykdomi susitikimai, kuriuose buvo pristatomos projekto veiklos, siekiant pritraukti jaunimą savanoriauti ir senjorus pakviesti į užsiėmimus. Šiuose renginiuose dalyvavo 85 senjorai ir 88 jaunuoliai.

Po susitikimų mokymais susidomėjo ir nusprendė dalyvauti 56 senjorai ir 21 jaunasis savanoris. Su kiekvienu dalyviu buvo individualiai kalbamasi ir įvertinami senjorų bei jaunimo poreikiai, pagal kuriuos buvo sudarytas mokymų temų planas. Senjorus domino pagrindinės telefonų, planšetinių kompiuterių funkcijos, e-paslaugos internete (e-sveikata, skelbimai internete, elektroniniai laiškai, e-bankininkystė ir kt.), nuotolinių pokalbių programos bei Facebook galimybės. Augant sukčiavimų skaičiui internete senjorams buvo pravesti kibernetinio saugumo mokymai. Jaunimą domino galimybė patobulinti savo žinias apie informacines technologijas, noras pasidalinti turimomis žiniomis ir įgūdžiais su vyresnio amžiaus asmenimis.

Projekte dalyvaujančius jaunus asmenis palydėjo ir konsultavo savanoriškos veiklos ekspertė Neringa Kurapkaitienė. Mokymuose jaunimas susipažino su pagyvenusio amžiaus žmonių mokymosi motyvacija, mokymo metodais ir kt. Užsiėmimų pabaigoje jaunimas vyko į dviejų dienų mokymus Kulautuvoje, kuriuose įsivertino savanorystės laiką projekte bei buvo apdovanoti už įdėtas pastangas supažindinant senjorus su informacinėmis technologijomis.

Projekto eigoje pastebėjome, kad dalis vyresnio amžiaus asmenų išgyvena vienišumą, ir laikas su jaunimu tapo tikrai brangus ir perėjo į dviejų skirtingų kartų draugystę. Užsiėmimų metu Jurbarke savanoriaujančiam jaunimui gimė idėja kartu su senjorais vykti į Vilnių. Senjorai su jaunimu išbandė technologijas nuo internetu pirktų bilietų iki interaktyvios ekspozicijos Vilniaus Geležinkelio muziejuje. Mokymų metu jie šventė vieni kitų gimtadienius, dalinosi gyvenimiškomis istorijomis, žaidė stalo žaidimus, belaukiant Šv. Kalėdų kartu po mokymų pynė advento vainikus.

Didžiuojamės jaunimu, kurie tikrai kantriai ir su užsidegimu stengėsi perduoti savo turimas žinias senjorams. Džiaugiamės senjorais, kurie išmoko bendrauti nuotoliu su artimaisiais, skaityti naujienas internetu, naudotis Facebook ir kitomis informacinių technologijų galimybėmis.

Projektas finansuojamas iš Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos