Pagalba Nuteistųjų artimiesiems – bendro tikslo link

Gruodžio 15 d. Kauno arkivyskupijos Carito Nuteistųjų integracijos programos darbuotojai į susitikimą bendrystei pakvietė pataisos namuose dirbančius socialinius specialistus. Susitikimo metu buvo aptartas bendradarbiavimas ir veiklų sąlyčio taškai įgyvendinant Nuteistųjų integracijos programą bei buvo pristatytas šių metų birželio mėnesį pradėtas įgyvendinti naujas projektas – „Nuteistųjų artimieji – įgalinimo link“.

Projekto socialinė darbuotoja Renata Dubauskė pasidalino, kodėl svarbu pagalbą teikti ne tik patiems nuteistiesiems, bet ir jų artimiesiems. Bendraujant su nuteistųjų šeimų nariais ir artimaisiais buvo pastebėta, kokia didelė pagalba ir palaikymas yra reikalingas patiems artimiesiems. Artimieji tarsi „nematomos kalinimo aukos“, dažnai susiduria su psichologiniu, emociniu krūviu, šeimos santykių krize, finansiniais sunkumais ir visuomenės stigmatizuojančiu požiūriu.

Neilga projekto įgyvendinimo praktika atskleidė, kad dažniausiai nuteistųjų artimiesiems reikalingas išklausymas ir emocinis palaikymas, informacija apie pataisos įstaigas, priklausančias socialines paslaugas bei pagalbos pasiruošti artimojo grįžimui po laisvės atėmimo bausmės. Neretai šeimos yra nusprendę nesakyti vaikams tiesos apie vieno iš tėvų atliekamą laisvės atėmimo bausmę. Pristatyta projekto partnerių Vilniaus arkivyskupijos Caritas lėšomis išleista knygelė „Tomas ir mėlynosios letenėlės paslaptis“ su informacija tėvams, kaip paaiškinti vaikams apie artimojo patekimą į kalėjimą. Taip pat pristatytas naujas tinklalapis nuteistųjų artimiesiems www.bausmesseselyje.lt.

Aptarti ir kylantys iššūkiai kuriant naują paslaugą Lietuvoje – tikslinės grupės uždarumas, pasiekiamumas, jų nepasitikėjimas ir baimė. Pataisos namų darbuotojai noriai pasisiūlė prisidėti nukreipiant nuteistųjų artimuosius į įgyvendinamą projektą, nes savo darbo praktikoje taip pat susiduria su pagalbos nuteistųjų artimiesiems poreikiu ir mato pagalbos jiems teikimo prasmę.

Siekiama apie projekto „Nuteistųjų artimieji – įgalinimo link“ veiklas supažindinti kuo daugiau bendruomenių. Artimiausiu metu projektas bus pristatytas Raseiniuose ir Ukmergėje.