Seminaras Kėdainių dekanato Caritas savanoriams – ribos gailestingumo darbuose?

Lapkričio 17 d. Kėdainių Šv. Juozapo parapijoje įvyko seminaras tema: Kur yra savanorio ribos, kaip pasakyti „Ne“? Seminare dalyvavo Kėdainių dekanato parapijų Caritas savanoriai. Seminarą vedė savanoriškos veiklos organizavimo ekspertė dr. Neringa Kurapkaitienė.

Pirmoje seminaro dalyje dalyviai prisistatydami įvardijo kokiomis Caritas veiklomis užsiima, ko tikisi iš seminaro ir su kokiais iššūkiais susiduria savanoriaudami. Didelė dalis dalyvių atėjo į šį susitikimą ieškodami atsakymo, kaip nubrėžti asmenines ribas, nes jaučia, kad savanorystė tampa per didele jų gyvenimo dalimi.

Lektorė Neringa Kurapkaitienė atkreipė dėmesį, kad gyvenime yra dvi ribos – „kūnas ir laikas“. Laiko mes negalime skirti tiek, kiek jo nėra, ir mūsų kūnas nėra dalomas. Niekas kitas tik mes patys turime nusibrėžti ribas. Siekiant išsiaiškinti savo asmenines galimybes dalyviams buvo pasiūlytas užsiėmimas, kurio metu vieni asmenys turėjo nepraleisti prašančių, o kiti turėjo daryti viską, kad būtų įleidžiami. Po šio užsiėmimo dalyviai reflektavo, kaip jie jautėsi ir išskyrė, kad kai kuriems tiesiog per sunku pasakyti „Ne“, kad lengviau sutikti. Lektorė akcentavo, kad taip kaip „žaidime“ mes elgiamės, taip ir gyvenime.

Paskutinėje seminaro dalyje buvo išskiriama, kad savanoriaudami turime labai aiškiai dalintis darbais ir užduotimis, turime atsižvelgti į savo ir kitų galimybes. Negalime vienas kito kaltinti ar prašyti daugiau negu jis gali. Visos mūsų veiklos ir darbai turi turėti ribas, ir tik mes patys turime nuspręsti savo prioritetus ir to laikytis.

Susitikimas įgyvendinamas iš LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamo projekto „Caritas organizacijos institucinių gebėjimų stiprinimas“.