Carito kelias – ne darbų gausa, bet artumas žmogui

Šiemet minint 35-erius Carito Lietuvoje atkūrimo metus spalio 4 d. vyko Kauno arkivyskupijos Caritas metinis susitikimas „Caritas Vilties piligrimystėje“.

Kaune susirinko daugiau nei 70 Carito bendradarbių ir savanorių iš arkivyskupijos parapijų, dekanatų bei Carito programų komandų.

Susitikimas prasidėjo Šv. Mišiomis Švč. Trejybės (seminarijos) bažnyčioje, kurias aukojo Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas, koncelebravo vyskupas Saulius Bužauskas, Kauno m. ir Kėdainių dekanai, su karitiečių komandomis atvykusių parapijų kunigai.

Homilijoje komentuodamas liturginius skaitinius arkivyskupas K. Kėvalas atkreipė dėmesį, jog šios dienos Dievo Žodis ne šventinis, bet įspėjantis.

Nuostabias galimybes mums duodantis Dievas siūlo pabandyti meilės kelią, tačiau žmogus laisva valia gali atmesti šį pasiūlymą ir nebūti dieviškųjų stebuklų liudininku. Kita galimybė – priimti tai, ką Viešpats siūlo, atsiverti jo malonei.

Dievas ieško bendradarbių. Jam reikalingas žmogus, kuris atsiliepia, ir tik tada stebuklas įvyksta. Taigi reikia tų širdžių, kurios patiki, kurios atsiliepia ir kurios tampa bendradarbiais Dievo malonei įkūnyti, – sakė arkivyskupas.

Kaip ypatingą Kristaus sekimo pavyzdį arkivyskupas paminėjo tą dieną minimą Pranciškų Asyžietį. Jo visas gyvenimas buvo giesmė Viešpačiui, ypač tarnavimas vargšams. Vargšai iš tikrųjų yra mums reikalingi dėl mūsų širdžių atsivertimo. Jie mums primena tikrąją gyvenimo prasmę – ne prisirišimas prie daiktų, kad laisvė būti savimi yra svarbesnis dalykas negu visi kiti įsivaizdavimai, kuriuos mums primeta pasaulis.  

Baigdamas homiliją arkivyskupas dėkojo karitiečiams už buvimą Kristaus bendradarbiais, už visus darbus, nuveiktus „dėl Bažnyčios, dėl mūsų arkivyskupijos ir dėl mūsų brolių ir seserų, kurie gavo Dievo veikimo ženklą ir Jo artumą, nes jūsų akys, nes jūsų širdys, nes jūsų mylinčios rankos“.

Metinis susitikimas tęsėsi arkivyskupijos didžiojoje salėje, kun. Artūras Kazlauskas pristatė Jubiliejinių metų prasmę, istoriją, pagrindinius renginius ir įsitraukimo galymybes. Pranešėjas įkvėpė ir skatino karitiečius būti Vilties piligrimais.

Kauno ark. Carito direktorius diak. Arūnas Kučikas pasidalino mintimis apie svarbiausius Carito veiklos akcentus. Pranešėjas priminė, jog Caritas yra Bažnyčios socialinės misijos bendradarbiai, didelės Caritas bendruomenės dalis, pašaukti konkrečiai padėti negandų ištiktiems žmonėms savo bendruomenėse. Įvardindamas veiklos kryptis A. Kučikas akcentavo telkimosi dekanatų centruose svarbą. Atkreipė dėmesį į būtinybę remtis ne tiek karitiečių gretų gausa, kiek nedidelėmis gailestingumo darbams susitelkusiųjų komandomis; ne tiek darbų gausa, kiek jautrumu ir artumu pagalbos reikalingiems žmonėms.

Baigdamas pranešimą A. Kučikas pabrėžė, kad Carito bendruomenėje telksis jaunosios, vidurinės ir vyresniosios kartos žmonės. „Mums reikalingas kiekvienas pašaukimą padėti kitam jaučiantis ir geros valios žmogus, tiek sulaukęs pensijinio amžiaus, tiek jaunas,“ – kalbėjo Kauno arkivyskupijos Caritas direktorius, skambant dainai, kviesdamas pažvelgti į Carito ateitį – ateiti į priekį visų kartų Carito atstovus.

Po to arkivyskupas Kęstutis Kėvalas ir Lietuvos Caritas generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė įteikė padėkas ilgamečiams Carito savanoriams, prisidėjusiems prie Carito Lietuvoje veiklos atkūrimo. Taip pat buvo padėkota Kauno arkivyskupijos parapijų karitatyvinių tarnysčių savanorių komandoms ir Carito programų komandoms, padedančioms vaikams ir šeimoms, pastogės neturintiems, ligos paliestiems žmonėms, karo pabėgėliams bei grįžusiems iš įkalinimo vietų.

Susitikimą papuošė „Harmonijos renginių kolektyvo“ koncertas, kurio metu skambėjo žinomos ir mylimos dainos, pakvietusios pakilti iš savo vietų ir dainuoti drauge.

Dėkojame susirinkusiems karitiečiams, Kauno kunigų seminarijos ir Šv. Jono Pauliaus piligrimų bendruomenėms, pagalbininkams ir visiems sukūrusiems bendrą šventę.