Dienos centro „Ateik ir sušilk” apžvalga

Dalinamės apie įvykius, kurie nuvilnijo dienos centre „Ateik ir sušilk”, kuris yra skirtas Kauno miesto žmonėms, kurie šiuo metu išgyvena sudėtingas gyvenimo situacijas. 

2018.02.02 Dienos centre buvo LRT televizija, laida „Laba diena, Lietuva“ ir filmavo dienos.  centro veiklą bei lankytojus. Kalbėjo apie išgyvenančių benamystę atstumtį ir jų  poreikius. Lankytojai pasidalino savo istorijomis. Apie centro viziją ir veiklą kalbėjo projekto „Didelės socialinės rizikos ir epilepsija sergančių asmenų socialinės įtraukties įgalinant veikti“ kordinatorė Milita Žičkutė-Lindžienė. Laidą galima pamatyti: spausti čia

2018.04.04 Su atsakingiausias lankytojais, kurie visus metus buvo sąmoningi ir prižiūrėjo, puoselėjo ir tvarkė patalpas, kuriose praleisdavo laiką, ėjome į boulingą. Lankytojai buvo nustebę ir laimingi. Smagiai praleido laiką, kai kurie boulinge buvo pirmą kartą. Ir pažadėjo dėti visas pastangas, kad dar kartą ateiti pažaisti.

2018 06 05 atvyko pastorius su savanore. Lankytojams paliko įspūdį ir tai, kad pastorius buvo iš Nigerijos. Visi įdėmiai klausėsi jo pasakojimų. Centre lankėsi pastorius Eromosele Favour Ojiemudia „Dievo atpirktųjų krikščionių bažnyčios“ vadovas. Atvyko su savanore, kuri vertėjavo lankytojams. Lankytojams šis vizitas paliko didelį įspūdį, juos privertė susimąstyti pastoriaus kalba apie tikrąjį tikėjimą ir jo galią. Pastorius atvežė dovanų, kurių centro lankytojams labiausia trūksta tai apatiniai rūbai ir kojinės, atrodo labai maži dalykai, bet jie labai svarbūs kasdienybėje.

[envira-gallery id=”1687″]

2018 06 21 Centre buvo baigtas remontas, kurį darė patys lankytojai ir tai buvo jų iniciatyva . Darbuotojai persikėlė į mažesnį kabinetą taip atsirado dar viena patalpa, kuri virto veiklų kambariu arba erdve kai norisi pabūti šiltai ir su savimi.

2018 09 07 Tradiciškai kiekvienais metais Šiluvoje vyksta atlaidai, kurie šias metais vyko rugsėjo 7 – 16 dienomis. Centro darbuotojos su trimis savanoriais ir penkias lankytojais buvo atlaiduose. Buvo pristatyta benamystę išgyvenančiųjų ir nuteistųjų centro veiklą, patys lankytojai liudijo apie savo patirtį centre.

2018 10 15 Ruduo mums dovanoja ne tik šaltesnius orus ir krintančius lapus, kurie mūsų lankytojų rankose virsta gražiausiomis gėlėmis, kurios džiugina mūsų širdis ištisus metus.

2018 10 17 Geriausia padėka yra kai mūsų centro lankytojai patys diskutuoja apie savo situaciją ir patekimą į atskirtį bei pakilimą iš jos. Lankytojų nuomone jiems yra svarbiausia „Žmonės, kuriems rūpi“.

[envira-gallery id=”1691″]

2018 09 23 Lietuvoje lankėsi Popiežius Pranciškus, centro lankytojai šią dieną nebuvo pamiršti ir keletas pastovių centro lankytojų su centro vadove Vitalija ėjo į susitikimą su popiežiumi. Jau ankstyvą rytą 4:30 val. lankytojai rinkosi centre ir pajudėjo link Nemuno salos. Didžiausias emocijas sukėlė žinia, kad popiežius jau atvyksta. Lankytojai iš labai arti matė popiežių, nes jis važiavo šalia, buvo ir braukiančių džiaugsmo ašarą.

2018 10 25 8 lankytojai su savanore Virginija vyko į Paberžę į Tėvo Stanislovo sodybą. Aplankė muziejų, pietavo Tėvo Stanislovo virtuvėje. Klausėsi kaip ekskursiją vedanti moteris grojo daugiau kaip 100 metų pianinu.  Tėvas Stanislovas rūpinosi visais, kurie išgyveno stoką ir nepriteklių ar priklausomybės užklupusias negandas. Tuo pačiu aplankė ir Kėdainių senamiestį. Lankytojai apie išvyką kalbėjo dar ilgai ir jau laukia kitos išvykos.

[envira-gallery id=”1697″]

2018 10 29 Artėjant Vėlinėms ir visų Šventųjų dienai, spalio 29 d. išgyvenančių benamystę ir nuteistųjų dienos centre „Ateik ir sušilk“ vyko šv. Mišios. Šv. Mišias aukojo nesenai įšventintas kunigas Liutauras. Jos buvo aukojamos už šias metai mirusius dienos centro lankytojus: Saulių, Zenoną ir Taisiją, bei visus lankytojų mirusius artimus žmones. Kunigui Liutaurui padėjo cento lankytojas Vitalijus, jis skaitė skaitinį. Šlovinimo giesmes giedojo praktikantas Karolis. Iš paties ryto centre tvyrojo pakili nuotaika bei jaudulys. Visi nekantriai laukė kunigo. Šv. Mišių metu lankytojų veiduose matėsi susikaupimas, liūdesys bei palengvėjimas priėmus Komuniją. Lankytojai dėkojo kunigui už jautrų ir taiklų pamokslą už atjautimą jų gyvenimiškai situacijai už bendrystę ir laiką praleistą po šv. Mišių. Kunigas pažadėjo dar ne kartą aukoti Šv. Mišias centre. Centro lankytojai yra jautrūs ir labai pažeidžiami žmonės, kurie dėl savo išgyvenamos situacijos nedrįsta užeiti į bažnyčią, bijo būti nesuprasti, įžeisti ar išprašyti.

2018 11 06 Tarptautinė pyragų diena neaplenkė ir centro lankytojų. Kepėme obuolių pyragą, lankytojai noriai plakė kiaušinius, lupo ir pjaustė obuolius ir su nekantrumu laukė galutinio rezultato. Pyragas labiau viliojo savo kvapu ir skoniu nusileisdamas vaizdui. Pasižadėjome, kad tradicija bus tęsiama.

2018 11 07 Centre pradėjo savo savanorystę tarptautinis savanoris iš Turkijos, Musa. Lankytojai jo labai laukė ir jiems tai naujas potyris. Lankytojai Musą išmokė žaisti UNO ir žaisdami jį išmokė spalvų pavadinimus ir skaičius.

2018 11 08 VDU buvo Kęstučio Miškinio fotografijų parodos „Savyje“ atidarymas. Jį globojo Caritas, o fotografijos darytos Dienos centre „Ateik ir sušilk“ maldos metu, kuri vyksta sekmadieniais. Buvo pažvelgta kitu kampu į šių žmonių gyvenimą, tikėjimą. Į jų problemas, bei tikrąjį tikėjimą. Vyko diskusija apie psichosocialinės religijos funkcijas šiuolaikinėje visuomenėje.
Diskusijos moderatorės: VDU Sociologijos katedros profesorė Dr. Milda Ališauskienė ir Psichologijos katedros docentė Dr. Kristina Žardeckaitė-Matulaitienė. Paroda ir diskusija skirta VDU socialinių mokslų absolventų dienai.

2018 11 15. Artėjant gražiausiai metų šventei šv. Kalėdoms yra susikaupimo ir rimties metas adventas, mes nusprendėme nelaukti ir pradėti ruoštis jau dabar.

O įprastai dienos centre, kiekvieną dieną lankytojų laukia socialinė darbuotoja Vitalija ir užimtumo specialistė Raimonda. Vyksta pokalbiai, vieni ilgi, kiti trumpesni. Darbo paieškos. Įvairių problemų sprendimai. Veiklos. Pasidžiaugimai ir pasidalinimas nusivylimais. Svarbiausia susitikus bendrystėje ieškoma būdų, kaip galėtų keistis nelengvos gyvenimo situacijos ir tam dažnai reikia gan nemažai laiko. Tačiau viltis niekada neturi nusilpti!

[envira-gallery id=”1700″]

Dienos centro veiklą dalinai finansuoja:

Kauno miesto savivaldybė per Iniciatyvas Kaunui pagal:

Kauno arkivyskupijos Caritas projektą

Didelės socialinės rizikos asmenų ir epilepsija sergančių asmenų socialinė įtrauktis įgalinant veikti


Kazickų šeimos fondas (dalinai remia dienos centro veiklą nuo 2015 m.)